Blog

Mat ombord

Det å lage god mat, kan være en utfordring enten om man er på land eller ombord i en båt. Men det er klart at mulighetene begrenser seg på et lite kjøkken, som det er i de fleste fritidsbåter. Jeg sammenlikner det litt med å være på hyttetur, i alle fall om det er en liten hytte med typisk hyttekjøkken. Men jeg kan se for meg at det er enda mer utfordringer, hva angår plass og utstyr ombord i en båt. Men det finnes de som tar det som en utfordring, og faktisk klarer å lage fantastiske retter med det de har av utstyr ombord. Utvalget og mulighetene man har hjemme, kan man bare se bort fra.

Få tips av andre

På internett finnes det meste, mattips, oppskrifter og blogger om mat på sjøen. Om man er tom for ideer, eller føler at man har kjørt seg fast i matveien, kan bruke av nettet være løsningen. Man kan også ta kontakt med andre båtfolk, man treffer alltids noen i nabobåtene eller venner på sjøen. Husk det er alltid noen som er i samme situasjon, og det er alltid noen som har noen erfaringer som de vil dele med andre. Det viser seg at man ikke må ha all verdens av utstyr, kreativitet er nok nøkkelordet her. Husk at det er også lov til å prøve å feile, det gjelder vel det meste her i livet.

Varier mellom enkelt og mer avansert mat

Jeg tenker at det sikkert blir som hjemme, det at man enkelte dager ønsker å legge litt mer tid i tilberedelse av måltidet. Men det må også være slik, at det er lov med suppeposer fra Toro. En del av slike produkter smaker absolutt helt greit, og noen ganger trenger de bare en liten oppgradering for å bli et suverent måltid. Hermetikk er også enkelt, og svært ofte helt grei mat.

Hverdagsmat og festmat

Hjemme er det jo ofte slik, at man tar det litt lettere i matveien på ukedagene. Man er sliten etter jobb, og tiden er kanskje ikke mer enn akkurat så man rekker trening og andre aktiviteter. Da er det ikke alltid så lett å lage de store rettene, så det blir mest i helgene man skal kose seg. Om man har invitert til selskap, vil jo alle servere noe spesielt. Slik kan det også være ombord i båten, en flott og varm sommerkveld ute på fjorden. Men når man er ombord i båt, er det jo ofte ikke noe problem med tiden. Båtlivet er ofte bundet opp mot ferie og fritid, så tiden skal man bare roe ned og gjøre akkurat det som passer seg og man har lyst til.

Hverdagsmat og festmat

Beredskapsmat

Kanskje litt spesielt begrep, men la meg forklare det litt nærmere. I denne kategorien legger jeg mat som er lett å lage, hvor man ikke trenger mange råvarer. Typisk her er hermetikk, og det finnes mye god hermetikk og utvalget er ganske stort. Med beredskap, tenker jeg at man kan bli liggende værfast eller komme i andre situasjoner hvor man kanskje ikke får proviantert inn nye matvarer. Fisk er jo ofte tilgjengelig fra båt, så det er ikke dumt å ha med seg fiskeutstyr. Fersk fisk rett fra havet, er jo nesten noe av det beste man kan tenke seg.

Relaterte innlegg