Blog

Livet på sjøen før og nå

Jeg har hørt at et sikkert tegn på at man begynner å dra på årene, er når man har trang til å se tilbake og snakke om hvordan ting var før. Dette med at alt var bedre før, kan etter min mening slå flere veier – og det er heller ikke meningen med artikkelen. Jeg vil kanskje kalle det for et tilbakeblikk, mer enn en historisk korrekt sak.

Det gjelder jo ikke bare for livet på sjøen, at ting har endret seg mye de siste 50-60 år. Utdanning, kompetanse, utstyr og ikke minst teknologi har hatt en rasende utvikling, og dette gjør noe med hvordan vi lever livene våre. Hva er forskjellen da? Jeg tenker å ha fokus på livet på sjøen for en del år tilbake, hvor nyttebruk av båtene var det viktigste.

Mer arbeid men mer tid til hverandre før i tiden

Det er ikke noen tvil om at man i gamle dager arbeidet mer, eller kanskje vi skal si hardere. Selv med langt dårligere utstyr og ingen eller i beste fall enkel teknologi, måtte man gjøre det beste ut av det og hardt arbeid var ofte resultatet. Sikkerheten til sjøs var jo også langt dårligere, men basiskunnskapen var nok desto høyere før i tiden.

Dette gjelder innen alle bransjer og områder i livene våre, alt er blitt enklere og mer effektivt. Men det merkelige er at den tiden all denne effektiviseringen har gitt oss av mertid, hvor ble det av den? Jeg skal ikke grave for dypt i dette, men det er et tankekors at vi er mer stresset nå – når den egentlig skulle gått andre veien.

Ro over fjorden for å komme seg på jobb eller skole

Dette er det jo ingen som gjør lenger, enten er det bro- eller tunnelforbindelse med fastlandet. Noen steder har så klart fremdeles fergeforbindelse, og de som eventuelt må ta egen båt over fjorden – de ror garantert ikke båten over selv.

Det samme ser man på fastlandet, om vi for eksempel tar skoleveien hvor de fleste elever i dag blir kjørt til og fra skolen. Før i tiden gikk de timevis gjennom skog og dalfører, og det var et slit vi knapt kan forestille oss. Slik var det på sjøen også, og hadde noen sendt barna ut på tilsvarende turer alene i dag – ja da hadde man i beste fall blitt politianmeldt. Så ja man kan si at dette med at alt var bedre før, slett ikke alltid stemmer.

Nå skal folk kose seg på sjøen

Det finnes så klart mange mennesker som fortsatt har sitt arbeid på sjøen, og det er ikke de jeg skriver om. Men de som før måtte bruke sjøen som transportvei til og fra butikken, skolen, jobben også videre, er det ikke mange igjen av. I dag er det helger og ferier som folk tilbringer i båten, og når vi skal til sjøs så vil de fleste av høy standard. Det er ikke mange igjen av dem som liker det enkelt, i en rimelig og enkel liten båt.

Nå skal folk kose seg på sjøen

Dagens fritidsbåter preges ofte av at de er store, på landeveien kan de godt sammenliknes med alle de store bobilene. Det å se et enslig par i en bobil på størrelse med en liten lastebil, er slett ikke uvanlig. Akkurat slik er det altså på sjøen også, og når så du sist en liten robåt i bruk på sjøen?

Relaterte innlegg