Blog

Hvilken båt er den beste for ditt formål?

Skal man ut på sjøen så er det mange hensyn som må tas. Det gjelder å velge en båt som passer både dine behov og eventuelt familiens behov. Det er svært mange båter å velge mellom, i forskjellige prisklasser. Nå skal ikke vi snakke om pris, men heller om formål. Hva vil du gjøre med båten og hvem skal være med? Dette er det som vil avgjøre hva slags båt du velger.

Ikke overvurder dine evner

Det er ingen som kjører en bil, kjøper et hus eller satser penger på et pengespill uten å vite de grunnleggende reglene og ha gjennomgått en viss opplæring. Bilkjøring krever førerkort, huskjøp krever lån og kontakt med banken. Men å seile en båt er noe som krever erfaring på samme måte som pengespill krever at man har kunnskap om spillet og dets særpreg. Det er dessverre mange som glemmer det aspektet ved både seilbåter og pengespill, med dårlige resultater.

Grunnen til at jeg sammenligner pengespill som Blackjack og seilbåt er fordi folk svært ofte tror de kan nok og har nok erfaring. Så legger de ut på langtur eller de satser store penger på pengespill. Det går greit de første gangene, men så begynner man å gjøre nybegynner feil. Derfor er det veldig viktig å heller undervurdere ens evner i begynnelsen. Opparbeid deg nok erfaring så du er trygg.

For nybegynnere

I dette tilfellet så tenker jeg på nybegynnere innen seiling. En båt med påhengsmotor og en seilbåt vil reagere forskjellig, så det er ikke alltid man kan overføre kunnskapen fra motoriserte båter til seilbåter.

Så man bør velge en liten seilbåt som første båt. Denne tar ikke mange passasjerer, men lar deg få prøve ut seilet og du vil bare ha et seil å forholde deg til. Det er mulig å få små båter med et storseil og en jib eller et frontseil. Båten er mindre enn 25 fot lang og har gjerne en lett påhengsmotor eller årer som et tillegg.

Joller

Dette er en utmerket nybegynnerbåt og er lett å transportere. Den reagerer svært raskt og derfor kreves det en smidig fører, for her må man bevege seg etter hvert som storseilet beveger seg. Bommen kan svinge raskt tilbake og treffe føreren hvis føreren ikke er lett på tå.

Daysailer

Her snakker man om en solid, stor båt som har plass til flere passasjerer og utstyr. Denne har høye sider og høye lenser. Det er flere seter og gjerne en dyp cockpit. Ettersom skroget er tyngre enn på de mindre båtene så skal det mye til før den kantrer. Ulempen er at hvis den faktisk kantrer så vil den svært ofte snu helt opp-ned og blir svært vanskelig å redde.

Katamaraner

For de som virkelig vil seile med vinden og har mye erfaring så kan man velge en katamaran. Dette er en båt som har et skrog som er stabilt, men fleksibelt. Høye master med store seil fanger vinden og to skrog som er bundet sammen av en trampoline. Denne lar føreren flytte seg etter vinden så seilet alltid fanger maksimal vind.

Denne er ikke for nybegynnere, men gir en fantastisk opplevelse for de som liker fart og spenning.

Relaterte innlegg