Blog

Husbåt

Jeg har faktisk vurdert husbåt noen ganger, men kom vel aldri spesielt langt i prosessen. Men det å kunne bo i en båt på vannet, tror jeg har mange sider ved seg – som jeg kunne likt svært godt. En tidligere kollega solgte leiligheten sin i Oslo, og investerte pengene nettopp i en husbåt. Både hun og ektemannen angret ikke ett sekund på avgjørelsen, og de var nesten irriterte over at de ikke hadde gjort dette for flere år siden. Jeg tenkte at vi skulle se litt mer på dette tema med husbåter, for det er sikkert fordeler og ulemper med dette – som alt annet her i livet. Men det at det blir mer og mer populært i Norge, er det ikke noen tvil om. Men noen stor «Husbåtnasjon» er vi definitivt ikke, i alle fall ikke enda.

Foreløpig ikke så mye å velge i

Siden Norge ikke har noen tradisjoner knyttet til bruk av husbåter, finnes det naturlig nok ikke så mye å velge i enda – hverken av nytt eller brukt. Men det er ikke det samme som at markedet er tomt, for de som virkelig vurderer husbåt – så er det bare å begynne å saumfare hva som finnes der ute.

Ofte rimeligere enn vanlig hus eller leilighet

Prismessig er det ikke dyrt, om man sammenlikner hva man får for pengene om man velger hus eller leilighet – i alle fall om man sammenlikner med objekter i sentrale strøk. Prisene på det som jeg har sjekket, lå på alt fra 150.000, – til snaut 2.000.000. Dette er husbåter med 3 soverom og kjøkken, og de billigste er naturlig nok det man finner på bruktmarkedet. Mange av båtene er ombygget fra mange forskjellige kategorier båter, mens andre er bygget opp fra bunnen som rene husbåter – eller bobåter som noen også kaller dem. Finn.no kan være et nyttig sted å søke etter hva som finnes, det ligger stadig noen båter ute til salgs på nettet.

Norge har streng regulering

Norge har streng regulering

Dette er nok mye av årsaken til at det å bo i husbåt i Norge, ikke er så utbredt. En annen ting er nok også klima, om vi ser til nabolandet vårt Danmark – så ser vi en helt annen målestokk i bruken av slike båter. For ikke å snakke om Nederland og England, hvor svært mange har valgt å bosette seg på vannet.

Stor forskjell på flåter med hus påbygg, og ombygde båter

Frem til nå har det vært mest vanlig å bygge om båter, slik at de kan benyttes som helårsbolig. Ved å velge en slik løsning, støter man på langt mindre byråkratiske regler – enn om man velger «flåteløsningen» Det er også verdt å merke seg at det er store lokale forskjeller, på hvordan regelverket håndheves og etterleves.

Egen helårsmarina for husbåter

Norsk Båtboerforening jobber for å få på plass tilbud, som gjør det mulig å kunne bo på en marina – uavhengig av om det er en flåte eller en ombygget båt man ønsker å bo i. I dag kan man støte på problemer, om man kommer med noe annet enn en ordinær båt. Og selv med en båt, er det mange marinaer som ikke lar folk bo fast i båten. Men dette kommer nok i utgangspunktet av, de restriksjoner som finnes på området.

Relaterte innlegg