Blog

Historien om seilbåten

Det å benytte seg av vannet til og frakte mennesker og varer, samt fiske har menneskene gjort i utrolig mange år. Stokkebåter og andre former for småbåter var de første man benyttet seg av, med tiden ble det lagd større og større båter så man kunne dra lengre ut for og fiske eller frakte varene lengre.

I starten benyttet man seg av årer eller staker til fremdriften, det var ikke før omtrent år 5000 f.Kr at man startet opp med å bruke seil til fremdriften.

De første seilbåtene

Det var i det gamle Egypt at man mener seilbåtene ble til, man brukte mye elven Nilen til å frakte mennesker og varer langs landet. Disse båtene benyttet seg av både årer og seil og de var ikke så store til å begynne med, kun rundt 20 meter lange. Disse båtene egnet seg godt på Nilen og var lagd av papyrus som de hadde en egen spesiell måte og binde sammen på som var typisk for distriktet rundt Nilen.

De første seilbåtene
De første seilbåtene

Det tok en god del år før de startet med å lage større båter, utviklingen gikk sin gang og de ønsket seg båter som kunne reise lengre utover havet for og kunne selge sine varer til andre områder.De begynte da og bygge båtene av tre materialer som da egnet seg bedre ute på havet. Disse båtene hadde også årer, det var jo ikke alltid man hadde vind i seilene og fremdriften måtte de jo ha. Disse havgående båtene var på rundt 40 meter lange og var som regel bygd av fikentre og akasie tre som egnet seg godt. Man foretok stadig lengre og lengre reiser og nye båttyper og større båter ble bygd. Man hadde startet med og reise rundt å oppdage nye steder for og drive handel så behovet for større båter økte hele tiden. I dag har man utrolig mange varianter av seilbåt ute på markedet, alt i fra små fritidsbåter til enorme havseilere.

Seilbåt typer

Når man har bestemt seg for å investere i en seilbåt er det behovet man må tenke på, selvfølgelig også pris. Det som er den minste seilbåten kalles jolle som igjen har mange forskjellige navn, kommer litt an på hvor i verden man er. Entypejoller er fellesnevneren på disse seilbåtene. Ett hakk større er entypekjølebåter som Drake, Albin Express, Solingen og Nordisk Folkebåt.

Seilbåt typer
Seilbåt typer

I disse båtene får man plass til familien og mange av dem kan man fint overnatte i, en flott båt for en helgetur eller ferier. Så kommer flerskrogsbåtene, katamaranbåter som Tornado, Hobie Cat og Formula 18 er noen av dem.

Seilbåt typer
Seilbåt typer

I denne klassen har man katamaran båtene som har to skrog og triamaraner som da har tre skrog. Det er ganske mange forskjellige varianter av disse båtene og bruksområdene er mange. Så har vi de enorme havseilerne som koster en formue, og på grunn av kostnaden er det ikke mange privatpersoner som eier for de er alt for dyre. Det er gjerne firmaer som er eierne av disse store båtene som blir mye brukt til de store regattaene som blir hold.

Relaterte innlegg