Blog

Flotte Norske seilbåter

Norge har lange tradisjoner med båtbygging og det har blitt lagd mange flotte seilskuter igjennom årene. Vi var vel en gang i tiden en av verdens største sjøfartsnasjoner med veldig mange båter som seilte under vårt flagg.

Men tidene endrer seg jo og i dag er vi nok ikke blant de største lengre. Men vi har fortsatt mange flotte seilskuter som er i drift i dag som er bygd for mange år siden, noen av disse blir i dag brukt som skoleskip.

Christian Radich

En av de mest kjente seilbåtene vi har er seilskuta SS Christian Radich som ble bygd i 1937 av Framnes Mekaniske Værksted. Men den egentlige historien om båten startet lenge før, allerede i 1878 så man mangelen på skikkelig opplærings mulighet til de nye unge sjøfolkene og man lekte med ideen om å lage ett rent skoleskip for å kunne lære opp så mange som mulig på en grei måte.

Christian Radich
Christian Radich

Det var på den tiden i Kristiania stor interesse til å hjelpe de unge fattige til å få en opplæring i sjømannslivet og de startet opp en innsamling for å kunne kjøpe inn skip. Det første var et stasjonært skip hvor de hadde ett tre måneders kurs for de som gjerne ville ut i sjømanns yrket. Skip som Skoleskipet Christiania, Sk/s Christiania og Statsraad Erichsen ble de tre første skoleskipene de kjøpte. Christian Radich ble skip nummer fire i stiftelsen Christiania Skoleskip. En god slump penger hadde de fått av skipsrederen med det samme navnet for å bygge ett rent skoleskip. Kravet hans var også at seilbåten skulle kalles opp etter han, og sånn ble det jo også. Den første lange turen skipet gjorde var over til Amerika i 1939, meningen med turen var å besøke verdensutstillingen som da foregikk i New York det året. Denne turen gjorde att seilbåten ble verdens kjent og den fikk veldig mye pressedekning. Da skipet igjen returnerte til Norge ble den i en tid overtatt av marinen og under krigen var det Tyskerne som brukte skipet. Tyskerne tok så skipet til Flensburg hvor den ble bombet og den sank. Men da krigen var over satte de i gang med heving av skipet og det ble så fullstendig restaurert og var igjen i drift i 1947.

Christian Radich
Christian Radich

I begynnelsen var det plass til nesten 90 elever om bord, i dag er det noe redusert men fortsatt er det plass til 80 elever. Det er i dag 18 som er fast besetning om bord og driften har endret seg noe. I fra starten og frem til 1983 var det kun gutter om bord, jentene slapp etter hvert til de også. I tiden mellom 1999 og frem til 2005 ble skipet brukt til charter markedet og til andre betalende medseilere som gjerne ville ha en tur med skipet. I 2005 tok derimot sjøforsvaret i bruk skipet som opplærings sted for befalselever til sjøforsvaret. Skipet er også godt kjent i fra tv og film, det var jo hovedskipet i den populære tv serien Onedinlinjen som ble sendt på 70 tallet og i filmen Windjammer.

Relaterte innlegg