Blog

Ferie med en leid seilbåt

Selv om vi alle skulle ønske vi hadde tid og mulighet til å ha en stor seilbåt liggende ved nærmeste kai, så er dette en uoppnåelig drøm for de fleste. Så hva skal man gjøre når man har lyst til å legge ut på en feire med en seilbåt, oppdage nye steder og kjenne solen i ansiktet?

Løsningen er enkel. Akkurat som du kan leie biler i utlandet, så kan du faktisk leie deg en seilbåt. Det krever at man har båtførerbevis som et minimum. Noen selskaper og noen land krever mer dokumentasjon. Føler du deg litt usikker på dine egne evner som skipper så er det ikke noe problem. Du kan til og med leie et mannskap og en skipper. Spørsmålet er mer hva du har råd til for tilbudet er der!

Rundt Middelhavet

En av de mest populære reisemålene for nordmenn som ønsker å seile er å dra til Middelhavet. Det er forholdvis enkle forhold for en seilbåt, men samtidig er det mer enn nok å se på. Ettersom det til enhver tid er mange seilbåter ute på Middelhavet så har også det blitt innført flere formelle krav til skipperen eller den som leier båten.

  • Spania, Italia og Kroatia krever at skipperen har et internasjonalt kompetansebevis. De kan også akseptere noe tilsvarende, slik som et seilbåtskipper-bevis, men det må være utstedet av myndighetene. Så det holder ikke med kursbevis.
  • Man må kunne dokumentere praktisk erfaring. Noen steder har svært strenge regler for dette og man må kunne fremlegge offisielle papirer på dette. Andre godtar en attest fra seilklubben man er med i eller noe lignende.
  • I tillegg til skipperen, må en av mannskapet ha dokumentert erfaring eller kunnskap som mannskap. Minimum er båtførerbevis, men aller helst Competent Crew sertifikat.
  • Ettersom det i store deler av Middelhavet ikke er god mobildekning så må man ha en god kommunikasjonsradio. Det finnes et eget sertifikat som viser kompetansen på dette feltet og det er VHF-sertifikatet. Skipperen må ha dette sertifikatet for å kunne bevise at vedkommende kan betjene kommunikasjonsradioen.

Andre havområder

Det er selvsagt mange andre steder man kan dra og kose seg med seilbåter. I mer eksotiske områder som i Asia og utenfor kysten i Amerika så kan man virkelig få prøvd ut sine evner som skipper. Det er også noen som velger å legge ruten helt mot nord eller helt most sør. Det er verdt å merke seg at i mange av disse områdene så er det viktig med lang erfaring fordi det kan være farlige farvann i form av stormer, strøm og andre problemer. Heldigvis er det mange som tilbyr sine tjenester og ikke minst et skip man kan bruke. Selv om du ikke får stå ved roret alene hele tiden så er det likevel en spennende opplevelse.

En vellykket ferie med en seilbåt krever planlegging og at man finner det rette mannskapet. Dette enten man selv er mannskapet eller man leier et mannskap. Det er viktig å være oppdatert på reglene som gjelder for området man skal besøke og ikke minst, ha en god pakkeliste. Så vi anbefaler at du planlegger turen i minst et halvt år. Da får du garantert en vellykket ferie!

Relaterte innlegg