Blog

Feil fukt er en båts verste fiende

Uerfarne båteiere tenker gjerne at fuktighet ikke er et problem for en båt. Den er tross alt laget for å være på vannet. Så vann og fukt er dets naturlige habitat. Dessverre så stemmer ikke dette på alle skipets deler. Derfor er skikkelig fuktbehandling nødvendig.

Fuktighet

Mugg og sopp elsker fuktighet og for mye fuktighet kan også føre til korrosjon. Grenseverdien for korrosjon er 55 % relativ fuktighetsdannelse, for mugg og sopp så er det 70 %. I Norge så ligger den relative luftfuktigheten på 80 %, med få variasjoner. Det er svært sjelden at verdien synker under 65 %. Med andre ord så ligger alt til rette for at fuktigheten kan senke verdien på båten betraktelig.

Fuktighet

Hygrometer

Et hygrometer er kort sagt et måleapparat som måler den relative luftfuktigheten i prosent RF. Det finnes flere varianter, men det kan lønne seg å velge en som inneholder flere målepunkter. Vanlig er at man inkluderer en klokke og et barometer. Dette blir i praksis en god værstasjon som kan gi deg mye nyttig informasjon. Etter å ha installert en slik i båten så bør du holde øye godt øye med fuktigheten i båten. Dette vil kunne hjelpe deg å bestemme hva slags avfukter du trenger.

Hva slags avfukter bør du velge?

Det finnes mange forskjellige avfuktere på markedet. Prisene går fra et par tusen kroner til oppimot 20 tusen kroner. Det er mange grunner til at det er så store forskjeller: effektivitet, utforming og teknologi.

Når det gjelder teknologien så er det hovedsakelig to grupper de avfuktere kan deles i: kompressorteknologi og tørkerotorteknologi. Den første er den rimeligste og vanligste. Denne fungerer ved å suge luften inn og blåse den mot et kjøleelement. Dette gjør at fukten i luften kondenserer og dermed blir flytende. Fukten, i væskeform, renner så ned i en beholder. Ulempen med dette er at effekten reduseres jo kaldere det blir. Den stopper helt å virke når temperaturen kommer ned mot 5 grader.

Den andre metoden er effektiv hele tiden, men prisen er mye høyere. Prinsippet er at fuktig luft passerer et roterende hjul. Dette er satt inn med materiale som trekker til seg, absorberer og holder på fukten. Så er det flere forskjellige metoder for å trekke fukten ut av dette materiale, inkludert å bruke en beholder eller et avløp.
Denne metoden kan brukes nærmest uansett temperatur.

Hva slags avfukter bør du velge?

Bruk av avfukteren

Alle effektive avfuktere drives av strøm og da av et 230 volt anlegg. Dette kan bety at du må legge inn et elektrisk anlegg, et ekstra batteri eller annet. Det typiske forbruket ligger på mellom 300 og 400 watt.
Avfukteren kan ikke brukes når motoren går, men kan og bør gå når båten ligger i ro.

Når det gjelder vedlikehold så er det lite å gjøre. Filtrene må skiftes, gjerne en til to ganger i året. Så må man sjekke slanger og eventuelle bevegelige deler. Det er med andre ord snakk om vanlig vedlikehold som de fleste båteeiere er godt kjent med.

Vi anbefaler at du overvåker luftfuktigheten i en periode før du investerer i en avfukter. Da vil det være enklere å velger riktig avfukter.

Relaterte innlegg