Blog

Farer på havet, pirater

Pirater eller sjørøvere opererer på havet og kan ses på som kriminelle. Det er gjerne snakk om plyndring, vold og drap. Dette kan ses på som gammeldags, men fortsatt så eksisterer det pirater. Sjørøvere og pirater har vært interessant innhold for litteratur og fortellinger opp gjennom årene og hvem har vel ikke hørt om Kaptein Sabeltann?

Kaptein Sabeltann er en oppdiktet figur spilt av Terje Formoe og er egentlig beregnet for forestilling i Kristiansand dyrepark. Senere har det blitt spilt inn film om rollefiguren og også skrevet bok. I fortellingen finner vi flere rollefigurer som Pelle og Pysa, Pinky og Sunniva. I dag finner vi nyere pirathistorier som for eksempel «Pirates of the Caribbean» med rollefiguren Jack Sparrow, spilt av Johnny Depp. «Pirates of the Caribbean» er en eventyrserie som inkluderer fem filmer, den første filmen kom i 2003. Vi møter rollefigurer som Elizabeth Swann og Will Turner som er et par, og mye handler om kjærlighet og kriging mot pirater. Skipet deres heter «the Black Pearl» og vi møter også spøkelsesskipet «Den flygende hollenderen» i en senere film.

Piratvirksomhet i dag
Piratvirksomhet i dag

Piratvirksomhet i dag

I dag finner vi piratvirksomhet for eksempel utenfor kysten av Somalia i Afrika. Dette er en trussel mot skipsfarten og går i mot handelsvirksomheten. Dette har pågått siden 1990-tallet med borgerkrigen i Somalia og er fortsatt aktuelt i dag. Piratvirksomheten koster handelsskipene som ønsker å sende mat inn til landet store summer, og det foregår også løsepenger og gisselaksjoner – dette bare øker piratvirksomheten i stedet for å forhindre den.

I nyhetene kan man også lese at piratvirksomheten i Karibia også er gjenopptatt etter uro i Venezuela. Øyenvitner kan fortelle at piratene har stjålet båtmotorer og at dette ødelegger for fiskerinæringen. Piratene har til hensikt å kontrollere sjøveien utenfor Venezuela, der det foregår smugling av kokain fra Colombia.

Hvorfor noen velger å bli pirater er omdiskutert, og det er farlig å forveksle det med de romantiske pirat-seriene på solrike hav som ofte handler om noe helt annet. Det handler ofte om arbeidsledighet og dette kan oppstå etter kriger. Pirater kan være folk som kjenner til marinen og som har kunnskap om skipstrafikk, det kan også være snakk om opprør mot samfunnsendringer.

Det kan også være snakk om svake mennesker i et samfunn som er traumatiserte av krig og som er et lett bytte for pirater. Noen verver seg også til piratvirksomhet for å unngå straff. Kapervirksomhet er noe annet og handler om å kapre fiendens skip, som er lovlig gjennom sjøforsvaret – dette måtte man ha tillatelse fra staten til å gjøre.

Ordet «pirat» er beslektet med «røver», som beskriver «forsøk», «erfaring» og «fare». Rent historisk så kan man si at piratvirksomhet har eksistert så lenge det har vært handel med skip. I Norge og Norden så kan man si at «vikinger» blir brukt om pirater, som plyndret blant annet på Norskehavet i Middelalderen. I dag er det mest vanlig at piratvirksomhet foregår i U-land med lav sysselsetting, fattigdom og uro. Flere land bidrar med militære styrker for å stoppe denne virksomheten.

Relaterte innlegg